top of page

DURF op de gemeenteraad van 24 februari

  • Foto van schrijver: Thijs Deklerck
    Thijs Deklerck
  • 1 mrt
  • 5 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 2 mrt

Afgelopen maandag 24 februari vond de gemeenteraad plaats, en zoals steeds was DURF van de partij om vragen te stellen en constructief mee te denken over het beleid in Lichtervelde. We zetten onze tussenkomsten even op een rijtje.


Verkiezingsfraude in Lichtervelde

DURF bracht tijdens de gemeenteraad de parlementaire vraag van Brecht Warnez ter sprake, waaruit bleek dat in tien gemeenten, waaronder Lichtervelde, sprake is van mogelijke verkiezingsfraude met volmachten. We vroegen het College of zij hiervan op de hoogte waren en welke gevolgen dit kan hebben.


De burgemeester antwoordde dat ze geen officiële melding kreeg van het parket en inmiddels zelf navraag deed bij de bevoegde minister. Tijdens de gemeenteraad kreeg ze de bevestiging dat haar benoeming niet ter discussie staat. Meer details over het onderzoek van het parket blijven voorlopig geheim. DURF blijft dit dossier van nabij opvolgen.


Spelletje Monopolie voor uitbreiding woonzorgcentrum

De gemeente koopt twee woningen in de Statiestraat (68 en 78) voor de uitbreiding van het woonzorgcentrum. Volgens DURF speelt de gemeente hier Monopolie: Zonder een duidelijk plan rekent het op de nodige portie geluk om de huizen te kunnen kopen die ze nodig heeft.


“Opportuniteiten aangrijpen” noemde de schepen het zelf, maar voor de aankoop van gronden die cruciaal zijn om de uitbreiding te verwezenlijken, lijkt het DURF beter om planmatig te werk te gaan, in plaats van te wachten tot de dobbelstenen goed vallen.


De twee panden zijn ook niet goedkoop, samen goed voor 460.000 euro. Daar komen nog de sloopkosten bovenop en het gescheiden afvoeren van het sloopafval. Dit zal het totale budget voor de uitbreiding (origineel geschat op 10 miljoen euro) stevig de hoogte in jagen. DURF vroeg dan ook een overzicht van de budgettaire plannen.


De schepen beloofde dat de plannen voor de uitbreiding van het woonzorgcentrum volgende maand uitgebreid toegelicht zullen worden tijdens de gemeenteraad. We zijn alvast benieuwd!


Wateroverlast op de jeugdsite blijft een probleem

De jeugdsite in de Leysafortstraat kampt al geruime tijd met wateroverlast, waardoor delen van het terrein onbruikbaar zijn. De jeugdsite is het terrein waar de Meisjesscouts, Chirojongens en de KLJ hun lokalen hebben. Er was eerder beloofd om drainage aan te brengen, maar dat is nog niet gebeurd. DURF vroeg waarom en wat de verdere plannen zijn.


Volgens de schepen zijn de drainagewerken niet meer nodig nu de speelheuvel weggehaald werd. De heuvel blokkeerde namelijk de afstroom van het water, zodat het op het terrein bleef staan. Er zullen mogelijk nog kleine aanpassingen gebeuren, maar grote ingrepen zijn niet gepland.


DURF stelde echter ter plaatse vast dat het terrein nog steeds onder water komt te staan en zo vaak niet bruikbaar is voor de jeugdbewegingen. We drongen aan om de beloofde drainagewerken toch uit te voeren.


Toen de schepen zich de belofte van de drainagewerken niet meer leek te herinneren had DURF gelukkig het huiswerk gemaakt en konden we de schepen het verslag van de gemeenteraad bezorgen waarin hij deze belofte maakte. Wordt vervolgd.


Johan in de raad van bestuur van Fluvius

Een primeur voor Lichtervelde! Johan Vandenbussche zal namens DURF zetelen in de Raad van Bestuur van Fluvius Imewo. Normaal heeft Lichtervelde enkel een vertegenwoordiger in de algemene vergadering, maar dankzij een specifieke regeling voor de oppositie krijgt onze gemeente nu ook een stem in het bestuur.


Deze regeling bepaalt dat in opdrachthoudende verenigingen zoals Fluvius Imewo minstens één oppositielid met raadgevende stem mag zetelen. De drie Vlaamse gemeenten met het hoogste percentage oppositiestemmen krijgen hiervoor een plaats, en DURF haalde met 40% de hoogste score als oppositiepartij. Hierdoor kunnen we als oppositie rechtstreeks meevolgen en advies geven over belangrijke beleidsbeslissingen binnen Fluvius.


Fluvius, de netbeheerder voor elektriciteit en gas, is actief in 300 Vlaamse gemeenten en beheert ook openbare verlichting en de uitrol van glasvezel. Dit mandaat biedt DURF een unieke kans om mee te waken over transparantie en beleid binnen deze cruciale organisatie.

Witte rook uit de verwarmingsketel van de kerk?

De kerk kampt al maanden met verwarmingsproblemen, maar DURF zag onlangs (witte) rook uit de schoorsteen komen en vroeg daarom waarom de herstelling zo lang duurt en of er nu eindelijk een definitieve oplossing is.


De Burgemeester gaf aan dat de keuze van het type installatie veel tijd in beslag nam. Vervolgens moest de gasleiding versterkt worden, en daarna kwam de aanbesteding en installatie. Helaas ging de aannemer failliet, wat voor extra vertraging zorgde. De technische diensten van de gemeente hebben goed werk geleverd en de installatie in dienst gesteld. De keuring is gebeurd en de garantie voor de ketel is in orde. Hopelijk kunnen we binnenkort weer genieten van warme vieringen in de kerk.


Finse piste of fijnste piste?

DURF bracht de staat van de Finse piste in de groenzone van Stegen Akker ter sprake. Ooit aangekondigd als dé plek voor joggers, blijkt de piste in slechte staat en amper bruikbaar. De piste is te smal, bevat meerdere scherpe bochten en ligt vaak onder water. We vroegen het College hoe zij de toekomst van deze piste zien.


Volgens de schepen is er inderdaad sprake van waterproblemen, vooral in de winter. Op dit moment zijn er geen plannen voor grote aanpassingen, maar het College zal de piste in de gaten houden. DURF vindt dat sportinfrastructuur beter moet worden onderhouden, en we blijven dit aankaarten.


DURF wil een hogere ambitie als Faire Gemeente

Lichtervelde mag zich al jaren een 'Faire Gemeente' noemen, wat betekent dat we ons inzetten voor eerlijke handel en duurzaamheid. DURF is hier een grote voorstander van, maar vindt dat er nog meer kan gebeuren.


We vroegen het College hoe ze dit engagement structureler willen verankeren in hun beleid, zodat het niet bij holle woorden en enkel een label blijft. De gemeente berust te veel op de sterke vrijwilligersorganisaties die zich inzetten voor duurzaamheid en eerlijke handel en moet zichzelf meer engageren. Zo denkt DURF aan een duurzaam aankoopbeleid, een actievere rol voor sensibilisering en betere ondersteuning van de vrijwilligersorganisaties.


In het verkiezingsprogramma van Respect8810 vonden we helaas niets terug over eerlijke handel of Faire Gemeente. DURF zal er bij de opmaak van de meerjarenplannen over waken dat er een stevige Faire stempel op gedrukt wordt.


Straatmeubilair Markt is toe aan een onderhoudsbeurt

Op de Markt staan hier en daar zitbanken, maar die zijn niet altijd goed geplaatst en soms in slechte staat, net zoals de paaltjes. DURF vroeg of het College hiervan op de hoogte is en of er plannen zijn om dit aan te pakken.


De schepen bevestigde dat een aantal paaltjes en banken in slechte staat zijn. Dit wordt meegenomen in het beleidsplan, waarin ook vergroening van het centrum is opgenomen. Een exacte timing ontbreekt echter.


‘Welke straat is dit hier?’

In Lichtervelde ontbreken op veel plaatsen straatnaamborden, wat niet alleen verwarring schept voor bezoekers en pakketbezorgers, maar ook bijdraagt aan een slordig straatbeeld. DURF vraagt om hier actie in de ondernemen en een plan op te stellen.

 
 
bottom of page